Vikten av B12

 

Jag är en person som börjat med regelbunden träning och medveten kosthållning (nåja…) först på senare år. Jag är strax under 40 och har äntligen upptäckt hur bra jag mår, såväl fysiskt som psykiskt, av att röra på mig, stärka mina muskler och äta mångsidigt och sunt.

En annan insikt som min livsstilsförändring inneburit är att jag faktiskt är förkyld ovanligt ofta. Sedan jag började träna regelbundet under våren 2014 har jag haft ett flertal infektioner, som varit envisa och gjort mig nedsatt under lång tid. Jag vet sedan tidigare att jag lätt kan dra på mig förkylningar och luftrörsbesvär, men nu när varje förkylning innebär en lång paus från träning och därmed en trist uppförsbacke mot form när jag väl tillfrisknat, har jag häpnat över hur ofta det händer.

foretagshalsovard_2jpg

Efter den här sommaren, under vilken jag ändå hållit igång hyfsat med hemmagympa på altan och gräsmatta, var det dags igen. Men något var annorlunda den här gången. I augusti började det klia i halsen. Jag hade en tung känsla i kroppen, som när något ligger och vill bryta ut men inte riktigt gör det. Vissa dagar ville jag bara sova bort, trots att jag sov gott varje natt. Jag upptäckte att jag, som vanligtvis är ganska effektiv, hade svårt att få saker ur händerna. Jag sköt upp sådant jag föresatt mig att göra och glömde bort en hel del saker som jag tidigare inte haft några problem med att hålla i huvudet. Jag började bli rädd att jag drabbats av någon sorts demens, eftersom jag ständigt fick gå och leta efter något jag alldeles nyss hållit i handen, som till exempel telefonen, bilnyckeln eller ett köksredskap. Jag tappade även bort ord och namn, hade svårt att avsluta meningar eftersom jag glömde vad jag tänkt säga och kunde drabbas av yrsel när jag satt ner framför datorn.

Trött ej uppdragen

 

Veckorna gick. Så fort jag trodde att jag började repa mig tog halsontet och tyngden över bihålorna ny sats. Tungan kändes sträv och öm. Jag hade också av och till en huvudvärk som jag dittills inte tidigare upplevt. Jag jobbade och levde på som vanligt och väntade på att ”infektionen” skulle gå över. Jag slutade träna för att låta kroppen läka.

 

 

health-3

Min omgivning hade olika teorier kring orsaken till mitt tillstånd. Stress och smittor som barnen får med sig från förskola och skola var de två dominerande teorierna. Och visst, det lät ju rimligt. Ja, inte stressen då, för jag sov ju gott på natten och upplevde egentligen ingen stress vare sig i mitt arbete eller i livet i stort. Dock kunde jag känna mig nedstämd. Det blir väl så när man går och mår halvkass hela tiden, tänkte jag. Mitt tålamod tröt också, jag härsknade till ganska snabbt av ingen större anledning.

En dag när jag tyckte jag hade svårt att gå rakt på grund av yrsel förstod jag att det var dags att undersöka saken närmare. Jag har ju turen att ha en läkare nära till hands. Vi gjorde en omfattande hälsoundersökning och analyserade alla ämnen som, om de är bristfälliga, kan orsaka problem som mina. Plus några till. För min del handlade det mest om att utesluta saker, jag kunde egentligen inte tro att det var något allvarligt fel på mig.

Efter ett par dagar kom svaret från labbet. Det mesta såg bra ut. Men mina B12-värden låg långt under gränsvärdet, liksom folsyra. Järnvärdet var lågt, men fortfarande inom referensintervallet. Tänk att så lite kan göra så mycket! Nu har jag fått B12-sprutor i en veckas tid och livet börjar återgå till det normala. Jag är inte framme riktigt än, men jag har börjat träna så smått och geisten är tillbaka.

b12-brist-injektion-spruta

Det här blev en aha-upplevelse för mig. Och en påminnelse om att jag inte ska nöja mig med mindre än att må bra! Det är så enkelt att vänja sig vid sina ”krämpor”, de blir lätt en del av livet. Gör inte det i onödan! För mig innebar det en jätteförändring att komma tillrätta med B12-värdet. Jag hade aldrig kommit att tänka på det själv, än mindre gjort något åt det. Frågan är hur länge jag gått omkring med B12-brist… Definitivt alldeles för länge!

 

Nu har vi designat en särskild hälsoundersökning för Dig som upplevt trötthet en längre tid. En trötthet som inte beror på sömnbrist och som skapar ett nedsatt allmäntillstånd som du inte känner igen hos Dig själv. Vi kallar den helt enkelt Hälsoundersökning vid trötthet, eller Trötthetsutredning. I den ingår:

  • En allmänmedicinsk undersökning av specialistläkare, inklusive hälsodeklaration
  • Sköldkörtelprov (TSH)
  • Tyroxin (T4)
  • Homocystein
  • B12
  • Folsyra/Folat
  • Ferritin
  • Hb
  • Blodstatus

_DSC4257

Kontakta oss gärna om Du har frågor kring denna eller andra hälsoundersökningar. Du ska må bra.